Преработената храна го скратува животот, покажа 30-годишно истражување: Три намирници се критични, читајте го составот на декларацијата

2556
Pexels

Јадењето ултра-преработена храна е поврзано со ризик од прерана смрт, според 30-годишно истражување. Студијата анализирала податоци од повеќе од 100.000 здравствени работници во САД кои немале рак, кардиоваскуларни болести или дијабетес. Од 1986 до 2018 година, учесниците даваа информации за нивното здравје и начин на живот на секои две години.

Групата која јадела најмалку преработена храна јадела во просек околу три порции дневно, додека повеќето јаделе во просек седум порции дневно, според студијата објавена во списанието BMJ. Оние кои јаделе најмногу имале 4% поголем ризик од смрт од која било причина, вклучително и 9% зголемен ризик од невродегенеративни смртни случаи, покажаа податоците, пренесува CNN.

Д-р Мингјанг Сонг, вонреден професор по клиничка епидемиологија и исхрана на Факултетот за јавно здравје на Харвард, ја опиша врската помеѓу преработеното месо и потенцијалните причини за болеста како „умерена“, истакнувајќи дека врската не е подеднакво силна меѓу сите видови ултра -преработена храна.

Дали треба постепено да ја исфрлиме ултра-обработената храна?

Д-р Сонг не мора да советува целосно да се исклучи ултра-обработената храна бидејќи тоа е разновидна категорија, рече тој.

„Житарките, лебот од цели зрна, на пример, исто така се сметаат за ултра-обработена храна, но содржат различни корисни хранливи материи како што се влакна, витамини и минерали. Од друга страна, мислам дека луѓето треба да се обидат да избегнуваат или ограничат конзумирање на одредени ултра-обработена храна, како што се преработено месо, пијалоци засладени со шеќер и, исто така, потенцијално вештачки засладени пијалоци“, советува таа.

Исхраната е најважна
Истражувачите исто така откриле дека најважниот фактор за намалување на ризикот од смрт е квалитетот на целокупната исхрана на една личност, рече Сонг.

„Ако луѓето одржуваат генерално здрава исхрана, мислам дека не треба да се плашат или да се вознемируваат. Целокупниот режим на исхрана е сè уште доминантен фактор што ги одредува здравствените резултати. Здравата исхрана е разновидна, со исто толку разнобојни овошја и зеленчук и житарки што е можно повеќе“, истакна докторoт.

Ако сте загрижени за адитиви во храната, изберете храна која има ниско ниво на адитиви. Само внимавајте на хранливата содржина (на ултра-обработената храна) што ќе ја изберете да ја консумирате.