Сте слушнале дека жолчката од јајцето не е здрава и треба да се избегнува? Нутриционистка ја открива вистината

3763

Нутриционистката Марија Станишиќ за Informer.rs открива сѐ што треба да знаете за јајцата и жолчките.

Нема сомнеж дека многу луѓе конзумираат повеќе јајца за време на велигденските празници. Традицијата на чукање јајца е многу забавна, особено за најмладите, но значи и дека јајцата на крајот се изедени.

Нутриционистката Марија Станишиќ за Informer.rs откри колку всушност се здрави и на што му треба посебно внимание.

– Јајцата се природна храна со најголема биолошка вредност. Тие се многу здрави и нискокалорични, имаат само 150 калории на 100гр, околу 13гр протеини и околу 10гр масти. Јаглехидрати речиси и да нема – вели Марија и додава:

– Јајцата денес се прилично демонизирана храна. Што се однесува до здравите луѓе, тие можат слободно да јадат две цели јајца и до 8 белки дневно, но треба да се грижите за остатокот од внесот на масти и протеини во текот на денот. Всушност, оптималниот внес мора да биде пропорционален на дневните потреби и севкупниот внес на калории, но да биде прилагоден на нашата моментална здравствена состојба и цели, кои треба да се постигнат со исхрана.

Жолчки од јајце и исхрана
Со оглед на тоа што често слушаме дека жолчките се нездрави и треба да се избегнуваат, Марија ја решава и оваа дилема:

-Денес, достапноста на информации доведе до тоа дека веќе не знаеме што е здраво и во која мера. Едно е сигурно – здрав е релативен термин. Она што е здраво за мене, можеби не е здраво за тебе. Жолчките од јајце содржат холестерол, но овој холестерол не треба да се поистоветува со други масти. Мислам дека жолчките не се виновни за долги години што не размислуваат за попаметен избор на храна – заклучува Марија.