Некогаш се берела на ливада, денес е ретка и скапа: Киселица – една од најценетите билки за медицинска и кулинарска употреба/ВИДЕО

4548

Ако досега не сте имале можност да пробате киселица, ви препорачуваме да го направите тоа што е можно поскоро.

На почетокот, вкусот на овој зеленчук ќе изгледа како вкусот на секоја друга салата, но подоцна ќе го видите неговиот јасен, свеж, речиси цитрусен вкус, совршен за овие пролетни денови.

Ако го берете или купувате ова растение, следете ги истите правила што ги следите кога купувате друг вид растение со зелена боја: рукола, спанаќ, блитва…

Зелените задолжително купете ги на денот кога планирате да ги подготвите, а тоа е многу важно со киселицата бидејќи може да овене речиси преку ноќ, без разлика како ја чувате.

Избегнувајте лисја што ја промениле бојата или се оштетени. Иако во повеќето случаи тоа значи дека плодовите не се толку атрактивен изглед од органско потекло и не треба да се заобиколат, кога станува збор за киселица тоа не е така и затоа избирајте само убави лисја.

Кога станува збор за чување на оваа храна, најдобро би било да ја користите веднаш, но доколку треба да ја оставите за следниот ден, тогаш внимавајте да се чува на суво место, бидејќи влагата ќе ја уништи. Киселицата завиткајте ја во хартиена крпа која ќе го впие вишокот течност и не ја мијте и оставете ја во фрижидер.

Кулинарска употреба

Пред употреба, киселицата добро измијте ја бидејќи нараснува блиску до земјата и затоа е потребно лист по лист да се измие во ладна вода, а подоцна да се исушат со кујнска крпа. Некои тврдат дека е потребно да се отстрани стеблото, но според нас, доколку е младо и меко, слободно оставете го.

Киселицата е прилично скапа и ретка храна, затоа искористете ја на најдобар можен начин.

Песто. Заменете го магдоносот или босилекот со киселица и на стандарден начин подгответе го пестото. Тоа ќе им даде на вашите тестенини неверојатно освежителна нота. За почеток, киселицата можете да ја измешате со друга билка, а подоцна да ја зголемите количината по ваш вкус.

Манџа. Во вашата пролетна чорба полна со разновиден зеленчук, додадете едно купче киселица кон крајот на готвењето.

Салати. Ако сте имале среќа да најдете млада киселица, не уништувајте ја со термичка обработка, туку додајте ја во вашата омилена салата.

Киселица за здравје

Ова растение е многу богато со витамин Ц и со векови е ценето во природната медицина како едно од најздравите. Во отсуство на други лекови, во античко време се користела за спречување и лекување на сериозни состојби како што е скорбут. Англиските лекари од 19 век користеле киселица за лекување на сите воспалителни процеси во телото.

Киселицата го поттикнува варењето и има благо лаксативно дејство, што значи дека го зголемува нивото на течност во цревата, ја подобрува нивната работа и ја омекнува столицата.