Проблемот не е секогаш во недоволно сон: Виновникот за надуеноста на лицето барајте го и во пет прехранбени навики

2243

Токму кога мислевте дека го имате под контрола распоредот за спиење, подрачјето под очите сè уште не може или нема да соработува.

Може да се фрустрирате кога ќе видите подуени кеси под очите. Не се обесхрабрувајте. Покрај спиењето, вашата исхрана може да придонесе и за проблеми со кожата под очите, пишува Klix.ba.

Овие пет грешки во исхраната можат да придонесат за формирање на кеси под очите.

Не пиете доволно вода

Дехидрацијата може да предизвика и задржување на водата во телото, што може да доведе до надуеност. Пијте многу вода во текот на денот за да му помогнете на вашето тело да ги исфрли вишокот течности и да останете хидрирани.

Јадете многу преработена храна

Преработената храна содржи многу натриум, конзерванси и други состојки кои можат да предизвикаат воспаление и оток.

Јадете исхрана богата со целосна храна богата со хранливи материи, како што се овошје, зеленчук, цели зрна и посни протеини.

Внесувате премногу сол

Преработената храна често е богата со сол и прекумерното консумирање сол може да предизвика задржување на водата во телото, што резултира со отекување на лицето и очите.

За да го ограничите внесот на сол, гответе со билки и зачини наместо сол и избегнувајте преработена и пакувана храна богата со натриум.

Не јадете доволно влакна

Не е сè до она што ќе го отсечете – тоа што ќе го додадете, исто така, може многу да ви помогне. Исхраната со малку влакна може да предизвика запек и надуеност, што може да доведе до отекување на лицето и очите.

За да имате добро варење и да го намалите воспалението, јадете многу храна богата со растителни влакна, вклучувајќи овошје, зеленчук, цели зрна и мешунки.

Конзумирате премногу шеќер

Дали сакате слатки? Важно е да ги одржувате умерените задоволства, особено ако сте загрижени за вашата кожа.

Прекумерното консумирање шеќер може да доведе до воспаление во телото, што може да придонесе за отекување и ќесички под очите. Намалете го внесот на слатка храна и пијалоци во корист на природни засладувачи како овошје или мед.